Értekezésemben a tüntetések témakörét fogom elsősorban vizsgálni. Érdekel, hogy milyen hatással van az emberekre, a politikára egy-egy demonstráció.

A későbbiekben foglalkozok az ide vonatkozó általános jogi háttérrel, a jogszabályok változásával, illetve a szabályozás hatékonyságával. A szakirodalmi háttér segítségével vizsgálom a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, és a témával kapcsolatos problémás területeket, eseteket. Ezen kívül tanulmányozom majd a különböző demonstrációk kiváltó okait, következményeit.

Foglalkozni szeretnék az állampolgárok reakciójával, ítéletükkel a tüntetések lefolyásáról és azok fejleményeiről. Interjúk segítségével elemezném a vezéregyéniségek szerepét, hatását a résztvevő kszemszögéből, továbbá a média esetlegesen torzító hatását, befolyását egy ilyen esemény kapcsán.

A tanulmányban kitérek a mindenkori kormányzat erőszakszervezeteinek fellépéseire, azok jogszerűségére, mindezek hatásaira a tüntetőkre, a szimpatizánsokra és az ellenzék véleményére. Összehasonlítom a békés demonstráció és az erőszakos, rendbontásba torkolló tüntetés lefolyását, eredményességét.

Vizsgálnám még a különböző megmozdulások és a nemzeti ünnepek, a kollektív tudat összefüggéseit. Konkrét példaként a 2006-os magyarországi fejleményeket venném alapul. A 2006. októberi eseményeket, tüntetéseket elemezem majd a résztvevők interjúi és a megjelenő híranyagok segítségével. Megvizsgálnom a demonstrációk televízióban való reprezentációját, az esemény különböző szemszögekből való értelmezéseinek megjelenését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kituntetett-unnepek.blog.hu/api/trackback/id/tr851592752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása